INFÖR DIN FÖRSTA START PÅ JAKTPROV

 

Introduktion

Är du nyfiken på jaktprov, men känner dig osäker på hur det fungerar och hur man gör? Det är helt normalt, alla är vi nybörjare i början och vi i styrelsen hjälper dig gärna att svara på frågor samt hitta lämpliga prov att följa med på. Givetvis sätter vi dig i kontakt med härliga och kunniga personer som du kan gå med på provet.

Att starta sin hund i unghundsklass (ukl) och öppenklasss (ökl) är ingen tävling, här bedöms hundens individuella prestation. Jaktprovens syfte är att under jaktliga former värdera hundarnas jaktegenskaper till gagn för avel och jakt och genomförs som praktisk jakt.

NNFK funktionärer och domare finns presenterade via denna länk

 

Innan du anmäler dig till jaktprov

 

Du anmäler sedan din hund i lämplig klass

Unghundsklass (ukl) är öppen för hundar som på provdagen uppnått 9 månader och på provtillfällets första dag inte uppnått 24 månaders ålder. Bedömningen avser i första hand hundens naturliga egenskaper. Ingen fågel fälls.

Öppenklass (ökl) är öppen för hundar som på provdagen uppnått 9 månaders ålder och är godkänd på apporteringsprov (har apportbevis). I denna klass ska den färdigdresserade hunden bedömas. Hänsyn tas både till naturliga egenskaper och dressyr. Målsättningen är att fågel ska fällas (och apporteras) när det är tillåtet enligt jakttabell, utanför jakttid ska hunden apportera utlagd fågel som provarrangören ordnar, alt. att du tar med en egen som domaren måste godkänna. Provarrangören ordnar även med skytt.

Segrarklass (skl) är öppen för hundar, som erhållit 1:a pris ökl. Kvalitetskraven är desamma som i ökl. Utländsk hund ska ha motsvarande merit i motsvarande klass för start i skl. Skl är en konkurrensbedömning och innebär att hunden bedöms efter jaktprovsreglernas krav och placeras för sin prestation i jämförelse med övriga i klassen deltagande hundar, så att den hund som för dagen visar de bästa egenskaperna kan utses. För placering ska bedömda egenskaper motsvara minst 2:a pris i kvalitetsklass ökl. Övriga hundar blir oplacerade. Max 6 hundar kan placeras.

Hundarna ska släppas i par på fält och fjäll, individuellt i skog.

 

Apporteringsprov

Brukar även benämnas apporttest och apportprov. Ett godkänt apportteringprov med utskrivet apportbevis behövs för att anmäla och starta hunden i ökl. För att anmäla dig till apporteringsprov kontaktar du en av klubbens  jaktprovsdomare (kontaktuppgifter finns i denna lista över domare i landet) för att boka tid. Titta gärna på nedan film som förklarar och visar hur ett apporteringsprov går till.

 

Att anmäla sig till jaktprov

Jaktprov som finns att anmäla sig till hittar du sammanställt via denna länk samt där man anmäler sig till provet på SKKstart, logga in och välj ”kommande prov”, välj ”Fågelhundklubbarnas Arbetsutskott”. Väljer du ingen lokalklubb får du en lista på alla prov i landet.

skk provtillfällen

 

Resultat från jaktprov

För att hitta resultat från jaktprov loggar du in på SKKstart och klickar på ”Resultat”, välj ”FA-Jaktprov” och ”Fågelhundklubbarnas Arbetsutskott”. Väljer du ingen lokalklubb får du en lista med resultat över alla prov i landet.

skk start resultat

 

Praktiska tips inför provdagen

Förbered dig gärna kvällen innan och ta fram alla saker du ska ha med dig, kolla vad det ska bli för väder och ta fram kläder för det. Tänkt på att vädret på fjället kan ändras fort.

  • Ha med vaccinationintyg, det kan ske vaccinationskontroller vid uppropet.
  • Se till att du har betalat medlemsavgiften till klubben (SGSK, SSK, SISK eller SPK).
  • Till hunden är det bra om du tar med visselpipa (om du använder det), markeringstäcke, värmetäcke, vattenflaska, energimål/dryck och ett koppel som är lätt att ta av och på.
  • För höstprov tar du ser du till att ha bra kängor, vind/vattentäta kläder, keps, solglasögon, mössa, handskar och en ryggsäck som rymmer det du ska ha med inkl. lunch och dryck för dagen. Om du har GPS kan det vara praktiskt att ta med, om man skulle behöva avvika från provet av någon anledning.
  • För vinter/vår tar du med skidor, pjäxor, valla och stavar. Du klär dig med lager på lager principen och tar med en vindtät mössa och någon överdragsjacka/väst om det skulle behövas. I vårsolen är det också bra att ha med solskyddsfaktor och solglasögon.
  • Vid start i ökl ska du kunna visa upp apportbeviset om man frågar efter det.
  • Kom i god tid till uppropet, minst 15-20 minuter innan upprop.
  • Fråga människorna på plats om det är något du undrar över, alla hjälper gärna till.
  • Man förväntas att färdas med egen bil till och från fjället/skogen där avprövningen av hundarna börjar. Ibland startar provet direkt vid bilen och ibland kan man behöva gå ca 20-30 minuter.
  • Beräkna att provet håller på hela dagen, ofta fram till 16-17-tiden – vid ett fullt parti.

Lycka till!